OSV Albatros
Duikvereniging uit Vianen
Droogpakken
Welkom
Nieuws en evenementen
Over ons
Duikplanning 2017
Specialisaties
Duikmateriaal
Foto album
Downloads
Andere websites
Registratie
Contact

Hier vind je informatie over droogpakken

Welk soort droogpak?

Moet je nu kiezen voor een neopreen of voor een tri-laminaat droogpak? Voor die keuze wordt menig duiker gesteld.
Welk soort droogpak? (dank aan dive4all)
In feite kent ieder duikpak slechts een hoofddoelstelling: het doel is je (vooral onder water) comfortabel te laten voelen. Omdat droogpakken een thermisch voordeel bieden, komt bij vrijwel iedere notoire Nederlandse natpak duiker vroeg of laat, meestal tegen het eind van de herfst, de vraag op of er toch niet een droogpak moet komen. En niet alleen omdat het onder water prettiger is i.v.m. de toenemende kou, maar ook omdat het bovenwater een stuk aangenamer is. Geen natte lichamen in de koude wind.

Als je dan op onderzoek uitgaat, valt in ieder geval op dat je kunt kiezen uit neopreen en tri-laminaat pakken. Tenminste, dat zegt men dan in de winkel. Een vrij fundamentele keuze, zo zal blijken.

Welk droogpak je ook kiest, je moet in het begin altijd wennen aan de grotere weerstand die deze pakken in het water ondervinden t.o.v. de ‘gewone’ natpakken. Daarbij zal je met meer lood moeten gaan duiken. Het extra volume wat door deze droogpakken teweeg wordt gebracht, vereist dit nu eenmaal. Een ander issue is dat je droogpakken veel beter moet verzorgen (onderhouden) dan natpakken. De seals (polsafdichtingen) en de ritssluiting vergen je aandacht. En last but not least hangt er ook een stevig prijskaartje aan.

Je kunt natuurlijk niet zo maar zeggen of je beter met een neopreen of met een tri-laminaat droogpak kunt gaan duiken. Hoewel duikwinkels dit soms lijken te suggereren, bestaan er toch echt nog veel meer soorten droogpakken dan deze twee soorten, wanneer we ze indelen op vervaardigingsmateriaal. Er bestaan bijvoorbeeld ook rubberen droogpakken en andere soorten laminaat en verschillende soorten neopreen droogpakken. Voor de leesbaarheid van dit artikel houden we het maar even op de twee eerder genoemde hoofdgroepen.

Een droogpak is het meest optimaal als het zo goed mogelijk aansluit bij jou persoonlijke behoeften. Zoek je een pak met minder weerstand of een met veel bewegingsruimte? Een droogpak die zo warm mogelijk is, een waar je zo weinig mogelijk lood bij nodig hebt, of een die vooral heel sterk is? Al dit soort vragen leiden uiteindelijk tot de meest optimale keuze.

Wat je op dit moment veel tegenkomt is dat recreatieve duikers gebruik maken van zogenaamde compressed neopreen droogpakken. De reden hiervoor is vooral de prijs. Voor dit soort pakken wordt een neopreensoort gebruikt welke veel minder samendrukbaar is dan het neopreen van natpakken. Dat biedt als belangrijkste voordeel dat het niet zoveel drijfvermogen heeft als een natpak en meteen dunner is, maar toch dezelfde isolatiewaarde behoudt als een dikker gewoon neopreen pak. Een dergelijk pak zit relatief strak om je heen, en voelt daardoor stugger (minder bewegelijk) waardoor de lucht zich niet in een soort ‘ballon’ kan gaan ophopen ergens rond bijvoorbeeld je voeten of in je armen. Het duikt daarom vrij gemakkelijk. Wie een natpak gewend is, heeft maar weinig instructie en oefening nodig. De meeste duikers duiken er na een korte uitleg zo mee weg.

Een neopreen droogpak heeft van zichzelf natuurlijk een positief drijfvermogen. Je moet voor een dergelijk pak dus meer lood meenemen dan voor bijvoorbeeld een tri-laminaatpak. Het is ook kwetsbaarder dan tri-laminaat en reparaties zijn vaak lastiger. Je kunt het niet even plakken met neopreenlijm, bijvoorbeeld.

Vaak zie je technische duikers niet met een neopreen droogpak duiken. Dit heeft te maken met het gegeven dat zij vaak veel dieper duiken en daarvoor toch van mening zijn teveel drijfvermogen te verliezen door de samendrukbaarheid van het pak op diepte.

Tri-laminaat droogpakken kunnen vaak vrij eenvoudig gerepareerd worden, maar zijn niet elastisch zoals neopreen pakken dat zijn. Hierdoor sluit het niet nauw aan en ziet een dergelijk droogpak er vaak wat ‘slonzig’ uit, als je het aan hebt. Een soort oversized pak. Het volume is immers groter als dat van een neopreenpak en het sluit dan ook niet nauw aan op het lichaam. Tri-laminaat droogpakken met een ritssluiting aan de voorkant beschikken vaak over nog meer volume. Dit volume van tri-laminaat droogpakken verhoogt natuurlijk de bewegelijkheid, een tri-laminaat voelt daarom aanzienlijk ‘losser’ en, volgens velen ‘comfortabeler’ als een neopreen droogpak. Maar dit kent ook nadelen. De weerstand van een tri-laminaat droogpak in het water is bijvoorbeeld aanzienlijk hoger dan dat van een neopreenpak.

Tri-laminaat is licht en erg dun. Het houdt hierdoor zelf niet echt veel warmte vast. Daar waar neopreen isoleert, doet tri-laminaat dat namelijk niet. Je moet het in een tri-laminaat droogpak dus hoofdzakelijk hebben van de onderkleding. Niet dat je met een neopreen droogpak geen onderkleding zou hoeven te dragen, maar bij tri-laminaat is dit dus nog belangrijker. We hebben ooit als test gedoken met alleen een t-shirt aan in een tri-laminaat droogpak. De test is geslaagd: we raden het een ieder nadrukkelijk af dit te doen. En niet alleen i.v.m. het ontbreken van de isolerende laag, maar vooral ook omdat het ‘ruime’ materiaal onder water eenvoudig kan leiden tot squeeze, wat zonder onderkleding geen pretje bleek te zijn.

Dat tri-laminaat dun is, levert op dat je minder lood nodig hebt in vergelijking tot een neopreen droogpak. Verpest deze eigenschap nu niet door joggingpakken of bijvoorbeeld skikleding in het pak te dragen. Deze kleding houdt goed warm omdat het vol zit met ‘los’ materiaal. Onder water wordt dit echter eenvoudig samengedrukt waardoor je relatief veel lucht in je droogpak moet blazen om het warm te houden. Je hebt dan, met zoveel lucht, natuurlijk ook weer meer lood nodig om te kunnen duiken. Maak gebruik van, bij voorkeur op basis van Thinsulate gebaseerde, duikonderkleding. Thinsulate bestaat uit kleine kunststof holle fibers die dichter op elkaar zitten en daardoor minder volume nodig hebben dan ‘normale’ isolatie middelen in kleding terwijl het toch al snel 1 x zoveel warmte vast kan houden dan de traditionele producten.

Tri-laminaat is erg sterk, zeker vergeleken met neopreen. Maar een tri-laminaat droogpak is wel duurder dan een neopreen droogpak. En wie voor het eerst met een tri-laminaat droogpak gaat duiken, doet er goed aan dit te doen met bijvoorbeeld een ervaren instructeur. Een specialisatie Droogpak duiken lijkt misschien wat overkill, vindt menig duiker, maar wij adviseren je toch aan om de specialiteit te volgen of minimaal met een ervaren droogpak gebruikende instructeur of Divemaster de eerste keer of keren te gaan duiken. Je moet namelijk leren hoe je de relatief vrije luchtstroom in het tri-laminaat droogpak kunt gebruiken en tegen kunt gaan als het niet gaat zoals je wil, zodat je niet aan je voeten als twee ballonen omhoog wordt getild. Dit geldt vooral voor tri-laminaat droogpakken waar je met speciale droogpak binnen schoenen in gaat. Die pakken hebben namelijk extra veel ruimte bij de voeten voor het lucht.

Op de meeste pakken, neopreen en tri-laminaat, kun je zowel neopreen als latex seals (polsafdichtingen laten zetten. Vraag dit wel vooraf want misschien wil je ooit wisselen. Latex is erg dun en werkt soepel mee met bewegingen, het sluit dus goed af, maar het zit doorgaans strakker en kan eenvoudig kapot gaan, vooral bij het in- en uittrekken van het pak. Neopreen seals gaan daarom vaak langer mee, voelen minder strak aan, maar zijn wel stugger en laten daardoor sneller water door dan latex seals. Men is momenteel bezig om siliconen seals te ontwikkelen welke zich gedragen als latex seals, maar die wel veel duurzamer zouden zijn. Deze zijn op dit moment echter nog maar nauwelijks verkrijgbaar.

Een korte opsomming van de verschillen tussen de pakken:

Eigenschap

Neopreen

Tri-laminaat

Drijfvermogen

Positief, meer lood mee

Neutraal, geen extra lood voor nodig

Duurzaamheid

Minder sterk

Sterker materiaal

Reparatie

Vaak moeilijker

Vaak eenvoudiger

Kosten

Relatief goedkoop

Relatief duur

Isolerend vermogen

Ja

Nee

Bewegelijkheid

Relatief laag

Relatief hoog

Leren gebruiken

Snel, zowat direct

Iets meer oefening

Duikonderkleding nodig

Ja

Ja

Sluit nauw aan

Ja

Nee

Overstappen = Oefenen
Duiken met een droogpak is anders dan duiken met een natpak. Een droogpak wordt gevuld met lucht en dat heeft effect op je drijfvermogen en op je manier van trimmen. Met een droogpak moet je bijvoorbeeld naast je trimvest ook je pak afblazen bij een opstijging. Voor je eigen veiligheid is het raadzaam om eerst onder begeleiding te oefenen met de nieuwigheden van een droogpak.

Ga dus eerst duiken met iemand die ervaring heeft met het duiken in een droogpak of volg de specialisatie Droogpakduiken van de NOBVulstations in Nederland
WelkomNieuws en evenementenOver onsDuikplanning 2017SpecialisatiesDuikmateriaalFoto albumDownloadsAndere websitesRegistratieContact